29 Nisan 2008 Salı

"BİZ ERKEK DEĞİLİZ" ANKARA GİRİŞİMİ BİLDİRİSİ

BİZ ERKEK DEĞİLİZ

Bu ülkede, bu dünyada kadın olmak çok zor. Başımızı çevirdiğimiz her noktada, binlerce yıldır kanıksanageldiği üzere horlanması, yerini bilmesi, haddini aşarsa susturulması, aşık atacaksa erkek gibi olması, cinsel tacize uğraması, itaat etmedi diye dövülmesi, namusu kirlendi diye öldürülmesi neredeyse kural haline gelmiş kadınları görmek çok kolay.

Bu dünyada kadın olmak çok zor. Yeryüzünde yapılan işlerin üçte ikisi kadın emeğinin eseriyken, kadınlar toplam gelirin yalnızca yüzde onunu elde edebiliyor, mülkiyetinse ancak yüzde birine sahip olabiliyorlar.

Peki böyle bir ülkede ve böyle bir dünyada erkek olmak kolay mı? Başınızı çevirdiğiniz her yerde, yeterince erkek kabul edilebilmek için zorbalığı, şiddeti, militarizmi, tahakküm etmeyi, yüksek sesle höykürmeyi, küfretmeyi, korkutmayı, sindirmeyi, acımasız olmayı, öldürmeyi, kahramanlığı, götünü kollamayı, penisini yüceltmeyi, uçanı kaçanı becermeyi içine sindirmeye mecbur olan erkekleri görmek çok çok kolay; hatta kaçınılmaz.

Biz, erkek olmanın bu dayanılmaz hoyratlığına artık tahammül edemiyoruz ve bize dayatıldığı gibi erkekler olmayı reddediyoruz.

Pippa, kendi doğruları uğruna kendini bu erkek hoyratlığının içine salıvererek hayatına mal olan bir risk almıştı. Bizler bu erkekliğin bir parçası olarak kalırsak, şüphesiz aynı suça ortak olmuş olacağımızı biliyoruz, hissediyoruz. Biz de korunaklı erkeklik zırhımızdan sıyrılıyoruz ve geçmişimizdeki binlerce, onbinlerce eziyet, tahakküm, işkence, tecavüz ve cinayet suç ortaklığı için de özür diliyerek, ele güne karşı ilan ediyoruz ki:

BİZ ERKEK DEĞİLİZ !

Bize yüklenmiş ve zaman zaman gereklerini yerine getirdiğimiz toplumsal cinsiyet rollerini oynamak istemiyoruz.

Tecavüz etmek erkeklikse BİZ ERKEK DEĞİLİZ!

Namus-töre bekçiliği yapmak erkeklikse BİZ ERKEK DEĞİLİZ'

Öldürmek erkeklikse BİZ ERKEK DEĞİLİZ!

Homofobik olmak erkeklikse BİZ ERKEK DEĞİLİZ!

Hayatı ve sokakları kadınlara dar etmek erkeklikse BİZ ERKEK DEĞİLİZ!


 

"BİZ ERKEK DEĞİLİZ" ANKARA GİRİŞİMİ

8 yorum:

Unknown dedi ki...

Bir karşı-duruş bu kadar mı güzel ifade edilir. Bir reddediş daha nasıl tanımlanabilir ki?, Erk-eklikle ilgili çelişki böylesine itiraf edilir miydi, sorgulabilir miy di, deşifre edilir miydi ki?.

Yolunuz açık olsun tüm erkeklerin bu özgüveni bulabilmesini dilerim.

İkametsiz dedi ki...

Elinize kolunuza sağlık

Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
güneş ö. dedi ki...

Cesaretinizden dolayı sizi tebrik ediyorum. Türkiye'de genelde erkekler toplumsal-cinsel statülerini kaybetmemek için kadın hareketine destek vermede zorlanıyorlar. Sizin böyle bir korkunuzun olmaması ve toplumun ilerlemesi için gerekli olanın kadının ve erkeğin eşit şartlarda omuz omuza mücadele vermesi gerektiğinin bilincinde olmanız dolayısıyla kendi adıma kıvanç duyuyorum. Çalışmalarınızda başarılar dilerim..

mb dedi ki...

Sonuna kadar yanınızdayım... Böyle bir girişime çok ihtiyacımız vardı. Şimdi sırada erkeklerin de feminist politika fikir ve yaşantıları içtenlikle benimseyebileceğini ve bu yönde düşünebildiğini, davranabildiğini, eyleyebildiğini ve politika yapabildiğini göstermek olmalı.

Yolunuz açık, ömrünüz uzun, hareketiniz her daim güçlü olsun..:)

Evren Güvensoy dedi ki...

Evet, biz erkek değiliz.

Adsız dedi ki...

Tebrikler, çok harika ifade edilmiş ve çok güzel düşünceler. Keşke Türkiye'nin bütün erkekleri böyle düşünse! Sonuna kadar destekliyorum!